upp_pil  
volym
 



Oro på Berget

19 juni - 9 september

Murberget i Härnösand


Helan Byström, Åsa Lipka Falk och Eva Carron från Länsstyrelsen

Länsmuseet, med sitt stora ansvar för konsten i Västernorrland, har för andra året låtit de två unga konstnärerna Helena Byström och Åsa Lipka Falk från konstnärsgrupppen r a k e t a hjälpa till att dyrka upp fastlåsta föreställningar om Friluftsmuseet Murbergets uppgift i vår tid.

För två år sedan placerade gruppen en inomhuslampa utomhus och släppte loss utomhusljud inne i Ångermanlandsgården. Det fick väl ses som ett första försök.

Nu har de tagit sig an Åvike herrgårds huvudbyggnad och dess fantastiska rum. I några av dessa rum har de hängt upp mobiler med fotografier som ett slags modern version av forna tiders oroar av halm.


Den gustavianska rummet, som det en gång var möblerat.
Samma rum, nu med r a k e t a s "oro"

I det gustavianska rummet gungar för publikens vinddrag fotografiska närbilder av kultiverade växter.

I det intilliggande empirerummet med sina utsiktsmålningar, som från ett lusthus, snurrar försiktigt en ensam bild av ett av husets fördragna fönster.

På det lilla mellanrummets vägg hänger ett oskarpt fotografi av samma rums magnifika tapet.

I 1800-talsrummet, i senempire och med sina storslagna väggbilder från Stockholm, finns åter några fotografier av förhängda fönster.

I ett av rokokorummen får vi ta del av fotografier som tagits utifrån, en spöknatt i våras.

Renässans- och barockrummet med sina mäktiga takmålningar har fått klara sig själv. (Speglar på golvet hade annars varit en variant.)

I undervåningen finns ytterligare ett oskarpt fotografi från husets vackra innerväggar. Kanske skall det vara som en drömbild.

I ett rum ordnades på vernissagedagen "workshop". Publiken fick själv teckna och måla på väggarna, inspirerade av husets vägg-bilder. Invigningstalare var Eva Carron från Länsstyrelsen.

Rummen med sina "tillägg" kommer att vara tillgängliga, men obemannade, hela sommaren.

I en av bodarna vid kyrkan, Sockenmagasinet, visas hela sommaren filmer som r a k e t a gjort i Åvike herrgård, som små vandringar i herrgårdens rum eller som sakta åkningar med kameran bland tapeternas fjärilar och blommor.

Oro på berget kallas arrangemanget och är en del i designårsprojektet Korsbefruktning-design-slöjd–kulturarv som
bl a skall ha en slöjdverkstad för barn, där man med Jonas Gerdins hjälp skall göra oroar/mobiler av vass och sugrör.

Ordet oro står också för det hjul som är med och reglerar en klockas gång, men också för en obehagskänsla i själen och förknippas nu också med min oro för Länsmuseets stora konstansvar för Västernorrland.

Torgny Åström

En fundering utanför ämnet:
Varför är inte rummen möblerade som förr, med möbler i de olika stilar som rummen representerar? Det är en gåta. Sommmartid kan det väl inte vara något problem.

FAKTA/BAKGRUND

Konstnärsgruppen r a k e t a, med Helena Byström och Åsa Lipka Falk, är en plattform för utbyte och samarbete mellan olika discipliner, se tidigare projekt på www.raketa.nu

"Med stilla/rörlig bild och ljus knyter gestaltningen an till de historiska oroar som förr hängde i taken. Verket kan ses som en promenad; inne i Åvike herrgård, genom tid och rum, tapeter, minnen, drömmar – här och nu och i en annan tid och minnen och längtan till en annan plats långt bort på andra sidan jordklotet och tillbaka igen till det pistagegröna huset på berget.

I verket ingår även återskenet av promenaden i herrgården lämnat i ett annat hus med en helt annorlunda karaktär, stämning och historia – Sockenmagasinet. Eller var det där det började?". Så skriver museet och fortsätter:

"I anknytning till utställningen/gestaltningen anordnas workshops :
Gör din egen oro! r a k e t a samlar berättelser och bilder till den nya Murbergstapeten – kom och lämna ditt spår, dina minnen, dina drömmar!"


I slutet av sommaren planeras en kväll fylld av berättelser vid brasan.

ORO PÅ MURBERGET I HÄRNÖSAND
- i samverkan på mellan
konstnärsgruppen r a k e t a, Länsmuseet Västernorrland, Länsstyrelsen och hemsljödskonsulenterna.

 

 

.